Subwoofer

Startside
Op
 

 

DIY Subwoofer til hjemmebiografen.

Den valgte enhed er en Adire audio (www.adireaudio.com) Tempest 15”.

Enheden egner sig både til lukket kabinet og basrefleks kabinet. Der blev valgt et lukket kabinet, da det er sværrere at gå galt i byen med sådan et og mine evner som kabinetbygger var helt uprøvede. På Adires hjemmeside har de nogle reference designs. Adire tilbyder desuden download af en specialtilpasset version af LspCAD, der indeholder deres mest populære subwooferenheder. Der blev regnet lidt og det blev godkendt af kæresten at subwooferen kunne erstatte et hjørnebord mellem sofaerne.

Kabinettet blev på 92 liter + enhed og afstivninger. Jeg fik noget aflagt 22mm spånplade gratis, så dette blev brugt i stedet for MDF. Til formålet måtte jeg tilgengæld investere i en rundsav. Arbejdsbordet er mit første spisebord :-)

Her ses en prøvesamling af kabinettet. Det er meningen at enheden skal monteres i bunden. Prøvesamlingen afslørede at jeg havde fået savet en af afstivningerne lidt for bred.

Her er toppladen lagt på. Det er meningen at der skal stå en ZAPPulse forstærker her. Det indre af kabinettet følger Adires reference designs, men er noget lavere og bredere.

Hullet til enheden blev lavet med en overfræser. I stedet for at lave en descideret undersænkning blev forpladen simpelthen lavet dobbelt.

Det er rimelig nemt at styre overfræseren – man skal bare ikke have for travlt. Kigger man godt efter herunder kan man se at den smuttede for mig – men heldigvis betyder det ikke noget.

Det samlede kabinet ses herunder. Kabinettet er samlet med opskummende trælim – det skulle gerne afhjælpe eventuelle skævheder som følge af udskæring med håndholdt rundsav.

Der er monteret i-slags-møtrikker på bagsiden. Det sikrer at man kan spænde enheden ordenligt, samt at man kan pille den ud og sætte den fast så mange gange man måtte ønske det. Det er jo ikke til at vide hvor meget der skal eksperimenteres.

Den indre kabelføring er fore taget med 4 kvadrat kabel fra Biltema. 50Kr for 5 meter af noget der helt bestemt ligner det radioforretningerne tager 20-30 kr. for meteren.

Signalkablet er også fra biltema. Det er et tripleskærmet stereokabel på 5 meter. Prisen er 200 kr. De havde også et der ”kun” er dobbeltskærmet til 100kr., men det her så federe ud :-)

Så er det tid til en test – både for at høre om sub'en kan spille og om kabinettet er tæt.

Det spillede forrygende (dybt, højt og meget stram bas) selvom der var en enkelt utæthed, der måtte have en klat lim bagefter. Til forsøget brugte jeg kabelsko til tilslutte enheden. Bagefter opdagede jeg at den ene kanal var faldet af! - enheden har dobbelt svingspole, så jeg bruger en stereoforstærker (2x200W) til at trækken den med.

Nu blev det tid til at spartle, slibe, spartle, slibe, male med grunder, slibe, male med grunder igen, slibe, male, slibe og male. (jeg har nu en opgave med at gøre rent i værkstedet :-))

Her er den samlede subwoofer inden den får ben på.

Og her har den fået ben og forstærker på. Hullet som højttalerkablet kommer ud af er forseglet med silicone. Bananstikkene er også fra biltema – de kostede 20kr. For et sæt. Bag forstærkeren ses nogle sorte firkanter. Dette er vibrationsdæmpende fødder af den type der bruges til store maskiner. De skal stå under sub'en.

Her er ses den efter den er sat på plads. Det gælder jo om at gøre sin højtaler så tung og død som muligt. Kabinettet med enhed vejer 40-50 kg, dertil kommer forstærkeren på omkring 5 kg og tilsidst blue-perl granit bordpladen på lidt over 30kg. Denne sub flytter sig ingen steder :-)

Hvad kan den så?

Simuleringen siger at den gå ned til ca. 38Hz (f3) med et Q på 0,8. Det lyder jo ikke specielt ophidsende, men simuleringen viser yderligere at med en hjørneplacering i et rum på ca. 5 x 5 meter vil den resulterende frekvensgang gå ned til ca. 20Hz.

Da det er et lukket system er der desuden mulighed for at anvende en Linkwitz-Grainer equaliser, hvor man selv kan vælge nedre grænsefrekvens og Q for systemet. Dette koster selvfølgelig noget ekstra effekt og membran vandring, men der er rigeligt overskud til at eksperiementere med den slags, hvis det skulle blive nødvendigt. Foreløbigt er jeg godt tilfreds.

Den lyder fantastisk til film. Bulder og brag, men på den mest kontrollerede måde jeg endnu har hørt.

Til stereobrug (musik) er den placeret forkert i rummet, men skruer man tilpas meget ned for den – sådan at man ikke kan høre hvor den står, giver den bare et dybt bidrag, der får stereo lydbilledet til at virke større og mere nærværende - en meget mærkelig effekt, men tydeligt hørbar.








Startside | Subwoofer | HT 2006 | DIY links 

Siden blev sidst opdateret 16. november 2004